V Židovskej synagóge otvorili múzeum

17.06.2012 Bratislava

Bratislava 17. júna (TASR) – V synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave dnes slávnostne otvorili nové Židovské komunitné múzeum. Bratislavčania v ňom môžu vidieť vzácne rituálne predmety, zlatom vyšívané plášte na zvitky Tóry či unikátne fotografie študentov bratislavskej rabínskej školy. Tragický osud Židov pripomína pamätná stena holokaustu.

"Židovská komunita žila v Bratislave odjakživa a bola jej významnou súčasťou. Ukážeme málo známy príbeh nášho mesta – príbeh židovských Bratislavčanov," poznamenal autor projektu Maroš Borský. Kurátorka Jana Švantnerová doplnila, že bratislavská komunita bola veľmi významná a doteraz nemala prezentáciu hodnú svojej histórie, "toho, čo vybudovala a v čom súčasná komunita pokračuje."

Stála expozícia Bratislavskí židia a ich kultúrne dedičstvo je prehliadkou desiatok najvzácnejších artefakov, ktoré sa viažu na dôležité míľniky histórie aj súčasnosti komunity a verejnosti predstavuje aj židovské sviatky či tradície. Návštevníci môžu vidieť pamätnú tabuľu s obrazom požiaru Bratislavského hradu z roku 1811, ktorý sa rozšíril aj na židovskú nemocnicu alebo tabule Desatora. Tie kedysi zdobili stenu zbúranej synagógy na Rybnom námestí.

Starožitné pozlátené alebo strieborné svietniky na sviatky Šabat a Chanuka, exemplár daňových zápisov židovskej obce z 18. storočia, ozdobné nadstavce na Tóru zo židovskej zlatníckej dielne. Aj to sú ďalšie skvosty bratislavskej zbierky. Na pamätnej stene holokaustu sú umelecky stvárnené mená bratislavských židovských rodín z roku 1940, teda ešte predtým, ako sa začalo s ich vysťahovaním a deportáciami do koncentračných táborov.

Výstavným predmetom je aj samotný objekt synagógy, ktorá ako jediná v Bratislave stále slúži ako miesto židovských bohoslužieb. "Po prvý raz ju úplne otvárame verejnosti. Táto synagóga, postavená v rokoch 1923–1926, patrí k najzaujímavejším stavbám medzivojnového obdobia," zdôraznil Borský.

Medzi vystavenými predmetmi sú najmä judaiká zo zbierky Eugena Bárkánya, ktorý v prvej polovici 20. storočia založil prvé židovské múzeum v Prešove. To však druhú svetovú vojnu neprežilo. V roku 1955 sa Bárkány presťahoval do Bratislavy, kde opäť začal v zbieraní židovských predmetov. Túžil otvoriť židovské múzeum v synagóge na bratislavskom Rybnom námestí. V roku 1969 ju však komunistický režim zbúral. "Týmto múzeom zároveň vzdávame hold Bárkányovi, ktorý celú túto zbierku roky budoval. My mu teraz plníme sen," poznamenala Švantnerová.

Expozíciu otvoril Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Pre verejnosť je otvorená do konca septembra v piatok od 13.00 do 16.00 h a v nedeľu od 10.00 do 13.00 h. Viac informácií na www.synagogue.sk.
 

Vyberte región